Nejste přihlášeni

#1 2022-10-21 09:27:33

wendigo
Administrator

Ročník 2022

Pozn. k množství od loňska: 2 l ~= 1,5 kg ~= 760 g sušených

Letos je na starých místech nějak méně šípků.

Offline

#2 2022-11-10 10:30:22

wendigo
Administrator

Re: Ročník 2022

Nasbíral jsem asi 3 l šípků -> necelé 2 kg "čistých".

Dal jsem je namrazit do mrazáku. Rozmrazovaly se asi 14 hod v lednici (stále zmrzlé), pak cca 12 hod při pokojové teplotě. Výsledek asi OK.

Podle návodu Ing. Valenty pro normální šípky.

Nějak mi nevycházel objem: 2x cca 4 l vody s šípky, 1 l cukr. roztoku (kg cukru v 0,5 l vody) je 9 l a s následnými 2 l roztoku je to 11. Pro jistotu jsem odlil půl litru vody z šípků.

Dále jsem si nebyl jistý, kolik jsem doléval cukru v uplynulých letech. :) Ale vzhledem k problémům s objemem to nejspíš byl ten 1kg v 0.5 l podle receptu.

9. 11. založeno, od druhého dne vesele kvasí.

Budu ještě dolívat 2x 1kg cukru/0,5 l vody.

Offline

#3 2022-11-21 20:02:36

wendigo
Administrator

Re: Ročník 2022

První díl dolit po 5 dnech, podle návodu. Ubral jsem asi 120 g cukru, protože minule jsem tuším bral úvodní cukr z prvního kila.

Druhý díl jsem dolil po dalších 7 dnech, čekal jsem na zpomalení kvašení, které ovšem nenastalo. :) Musel jsem odebrat trochu šípků. Ale odhad objemu byl celkem OK.

Offline

#4 2023-01-20 11:04:37

wendigo
Administrator

Re: Ročník 2022

20. 1. 2023 stočeno s šípků.
Dolil jsem asi 3/4 litru lehce oslazené (cca lžíce cukru?) svařené vody.
Víno je zatím kalné, sladké, výrazné chuti.

Offline

Zápatí

Technologie FluxBB | CZ a SK