Nejste přihlášeni

#1 2022-02-17 10:44:41

wendigo
Administrator

2018-01-11 Proč Zeman nevyhraje, ale ani nezazáří v prvním kole

Výsledky minulé prezidentské volby

V prvním kole získal M. Zeman něco přes 24 %. K. Schwarzenberg necelých 24 %. V druhém kole M. Zeman zvítězil s necelými 55 %.

55 % proti člověku, který je v mnoha směrech jeho naprostou negací. Člověku, který za sebou vlekl pana Kalouska a pravicovou vládu, oblíbené to tehdejší fackovací panáky. Kandidátu pro lidi s fantazií (jak jsem si ho v duchu pokřtil), který se ani netvářil, že by mohl nabídnout to, co M. Z. ochotně sliboval na všechny strany.

Následně se mu tuhle plichtu podařilo přeznačit na drtivé vítězství prostého lidu. Řeči o tom, že 55 % mandát ještě žádná strana nezískala (opomněl Národní frontu a to, že do PS se nevolí mezi dvěma stranami, a že PS jako celek zastupuje rozhodně mnohem víc jak 55 % voličů). Trapné divadlo se svážením tehdejších Zemanovců (dnešní SPO, propadlá ve všech volbách) na Hrad.

Období ve funkci

Svezl se na migrační krizi. Přihrál si polívčicku na obecném antiEU skurání. Zdařile podporoval konzervativní hodnoty opakováním všelikých hospodských mouder. V zásadě hladil po srsti tu zapšklejší část svých voličů. Uloupl si tím z voličů, kteří hlasoval pro K. S.? Tipuji, že moc ne. Nadchl tím lidi, kteří k volbám nešli, aby si příště dali tu námahu? Netuším.

Pak tu máme excesy. Vystupování v podivném fyzickém stavu. Bezprecedentní vulgární vyjadřování. Znevažování "národních mýtů", listopadem 1989 počínaje, západním zakotvením pokračuje a rokem 68 konče. Primitivní nálepkování oponentů. Tímhle bezesporu nadchl voliče "Zemiho baviče", "Zemana, co 'jim' ukáže" apod. Prostě naplnil veškeré temné přísliby své kampaně.

Ale co lidé, kteří jen volili "levici proti pravici"? Co lidé, kteří překousli podivnou pachuť jeho kampaně s tím, že účel světí prostředky, a ve snu je nenapadlo, že to bude ve stejném duchu pokračovat dalších 5 let? Já se domnívám, že tohle byli lidé, kteří mu vyhráli volby. Získal víc voličů než odradil? Já o tom silně pochybuji.

Dá říct, že se celé funkční období vyhýbá dialogu. Prezident varuje, vysvětluje, kárá a oznamuje. Občané ho mají možnost vidět v pořadu, který ze všeho nejvíce připomíná diskusi pionýrů s G. Husákem. Jediným rozdílem je, že něco tak trapně amatérského by si za socializmu netroufli odvysílat. Spolu s dalšími tamními pořady to tvoří bezelstně tendenční směsku. Bizarní zábava budící pozornost - určitě. Ale lidé zas tak blbí nejsou.

Jinými médii okázale pohrdá a veřejnoprávními zvlášť. Opět tu máme jednoúčelový vehikl. Místo papundeklové strany je to televizní kanál. Bude to fungovat?

Objíždí republiku se svou show pro důchodce, lidi na mateřské a nezaměstnané. Vlídně pohovoří a předvede své pokračující chátrání. Alespoň jeden volební slib plní důsledně. Přiláká tím ale někoho nového?

Samozřejmě tu máme oblíbené ankety. Prezidentovi "důvěřuje" kolem 60 % dotázaných. Kdyby se někdy ptali mně, asi bych také odpověděl, že ano. Nemyslím si, ze M. Zeman je belzebub, který nás chce odvléct do pekel. Ale znamená to, že s ním souhlasím nebo ho dokonce budu volit?

Před volbami

Pan Zeman znatelně zkrotl. Množí se dohady o jeho zdraví. Ostentativně se vyhýbá konfrontaci s protikandidáty.

Zase tu máme průzkumy. Ukazují od 25 do 55 % pro současného prezidenta. Jestli zase jednou odpovídají realitě ukáží až volby.

A nakonec se jasně vyjevuje pakt Babiš - Zeman s tichou podporou Okamurovců. Pochybuji, že by tím M. Zeman oslovil nové voliče. Naopak se domnívám, že řada lidí zpozorní a bude ve volbách "vyvažovat".

Nejsilnější dojem, který jeho nekampaň na mně dělá je, že ani vyhrát nechce. Snaží se udržet si vliv do poslední chvíle a neodejít s výpraskem.

Závěr

Když čtu to co jsem si konečně zapsal, vidím tři hlavní důvody, které mě vedou k tvrzení, že M. Zeman neobhájí mandát: Nikdy jsem nepodlehl iluzi jeho drtivého vítězství. Nikdy jsem nepropadl představě, že M. Z. zvolila jakási šedá tupá masa číhající kdesi na venkově. Nevidím, že by udělal něco víc, než si pojištoval své věrné, jejichž počet je ovšem značne nadhodnocený.

Offline

Zápatí

Technologie FluxBB | CZ a SK